Tiedonsaannin saavutettavuus ja ReadSpeaker-lukija
Tiesitkö, että digitalisoitua tekstiä voidaan muuntaa kuunneltavaksi puheeksi eri tavoin. Kyse on tiedonsaannin saavutettavuuden edistämisestä, eli tieto esitetään muodossa, johon vastaanottaja pääsee käsiksi.
Kirjoitetun tekstin näkeminen ja kuuleminen ääneen luettuna helpottaa monien, erityisesti erilaisista kielellisistä vaikeuksista kärsivien henkilöiden tekstin lukemista ja ymmärtämistä.
ReadSpeaker puhuu tekstit ääneen
Esittelemme tämän viikon vinkkinä yhden sovelluksen, ReadSpeaker-lukijan, joka muuntaa digitaaliset tekstit ääneen luetuiksi. ReadSpeaker on ruotsalainen tuote, joka hyödyntää suomalaisten keksimää bitlips-puheteknologiaa.
ReadSpeaker voidaan liittää verkkosivustoille, mobiilisovelluksille, digitaalisille kirjoille, verkko-oppimateriaaleille, asiakirjoille ja muille julkaisuille. ReadSpeakerissa voidaan säätää asetuksista luettava alue huomiovärillä, valita kieli ja puhenopeus. ReadSpeaker-lukija on laajasti käytössä ympäri Eurooppaa erilaisissa medioiden verkkopalveluissa, yliopistoissa ja julkisissa palveluissa.
ReadSpeaker ja Moodle
Millä tavoin ReadSpeaker-lukija voi helpottaa korkeakoulussa opiskelevan ja työskentelevän henkilön arkea? ReadSpeaker voidaan liittää verkkosivujen lisäksi myös esimerkiksi verkko-oppimisalustoille, kuten Moodleen. Tässä muutama vinkki ReadSpeakerin käyttötavoista:
- Opiskelijat voivat opiskella esimerkiksi pdf-muotoiset oppimisalustojen materiaalit kuuntelemalla ne samalla, kun ovat kuntosalilla tai matkustavat.
- Opettajalle ReadSpeaker tuottaa ajan säästöä, kun he voivat lukea opiskelijoiden palauttamat oppimistehtävät nopeasti ReadSpeakerilla ja antaa samalla palautteen vaivattomasti kuunnellessaan
- ReadSpeaker on hyödynnettävissä myös kielten ja vaihto-opiskelijoiden opetuksessa. Digitaalisten tekstien lukemiseen tarvittava kieli vaihdetaan asetuksista.
Käy testaamassa ReadSpeakeriä HAMKin verkkosivuille (www.hamk.fi). Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä: merja.saarela@hamk.fi