OpenBio tiimin korkeanpaikan leirin tuloksia

OpenBio tiimi vietti korkeanpaikan workshopia Pyhätunturin kupeessa Lapin yliopiston Keropirtillä 22.-25.1.2019. Ohjelmaan kuului tulevana kesänä pidettävän Opi ja ratkaise – yhteistyö ja ongelmanratkaisu monialaisissa asiantuntijaverkostoissa –opintojakson toteutuksen ja tutkimuksen suunnittelu ja OpenBio.fi ympäristön valmistelun aloitus.

Opi ja ratkaise –opintojakso toteutetaan 23.4.-30.6.2019 välisenä aikana. Opintojakso on avoin kaikille korkeakouluille niin yliopisto kuin ammattikorkeakouluopiskelijoille. Opintojaksolla perehdytään metsäbiotalouden ilmiöön tulevaisuus taitoja harjoitellen. Metsäbiotalous ilmiönä on hyvin laaja-alainen, ja se vaatii monien eri alojen saumatonta yhteistyötä. Opintojakson keskeisin oppimistehtävä on monialaisissa ryhmissä tehtävä kehittämistehtävä, jonka idea ja kysymys nousevat metsäbiotalouden teemasta. Opiskelijoiden apuna on eri alojen asiantuntijoita. Opintojakso toteutetaan kahtena rinnakkaisena toteutuksena TeamCamp ja DigiCamp. TeamCampissa opiskelijat viettävät Punkaharjulla (20.-22.5.) inspiroivan leirin kehittämistehtävän ideoimista ja tekemistä varten, ja esittävät kehittämistehtävän ratkaisunsa opintojakson päätösseminaarissa. DigiCamp toteutetaan verkko-opintoina, mutta noudattaen samoja tehtävänantoja kuin TeamCampissa. Opi ja ratkaise –opintojakso tärkein tavoite on opettaa monialaista yhteistyötä yhdistäen metsäbiotalouden asiantuntijoiden ja opiskelijoiden verkostoja.

OpenBio ympäristö perustuu OpenMetsään, jota on kehitetty Itä-Suomen yliopiston ja metsäalan asiantuntijaorganisaatioiden yhteistyönä 2010 alkaen. Workshopin tuloksena päätimme, että OpenBio toimii tiedonjaon välineenä biotalousalan opettajille ja toimijoille. OpenBio ympäristöä tullaan kehittämään avoimen tiedon jakamiseen ja yhteiskehittelyn teemassa.

Tammikuinen Pyhätunturi tarjosi kauniita maisemia ja talvisia aktiviteetteja OpenBio tiimille. Pakkasta uhmattiin hiihtämällä ja lumikenkäilemällä. Pakkasen virkistämillä aivoilla OpenBio tiimi harjoitteli myös omakohtaisesti yhteiskehittelevää ja monialaista työskentelyä Lapin yliopiston tarjoaman Keropirtin hienoissa puitteissa. Workshopiin osallistui Lapin yliopistolta Hanna Vuojärvi, Itä-Suomen yliopistolta Henriikka Vartiainen, Piritta Torssonen, Miikka Eriksson ja Petteri Vanninen sekä Karelia-ammattikorkeakoululta Kaija Saramäki.