Viikon vinkit – Saavutettavaa digioppimista rakentamassa

Tämän viikon vinkki: Saavutettavuus on kaikkien asia

Kattava tietopaketti saavutettavuudesta, lain vaatimuksista, ohjeistuksista ja muiden organisaatioiden kokemuksista helposti tutustuttavassa muodossa: https://www.saavutettavuusvaatimukset.fi/ 
Kyseessä on saavutettavuuslainsäädännön noudattamista valvovan Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylläpitämä, toukokuussa julkaistu saavutettavuussivusto. Blogikirjoitus ”Saavutettavuus on kaikkien asia” avaa saavutettavuuden keskeiset teemat tiivistetysti.

Tiedosta, opettele, toimi

Saavutettavuuden tukeminen ei useinkaan vaadi erillisiä resursseja, vaan kyse on pikemminkin tiedostamisesta, osaamisen kehittämisestä ja uusien toimintatapojen haltuunotosta. Jotta omalla toiminnallaan voi edistää saavutettavuutta, pitää ensin tunnistaa ja ymmärtää saavutettavuutta edistäviä ja haittaavia tekijöitä. Tämän jälkeen uudet opitut asiat pitää viedä omaan käytännön toimintaan. Jos olet esimerkiksi aikaisemmin luonut tekstidokumenttien otsikot suurentamalla fontin kokoa, jatkossa luot otsikot otsikkotyylien avulla. Näinkin pieni asia on yksi askel kohti parempaa saavutettavuutta.

EU:n saavutettavuusdirektiivi (2016/2102) on uusi haaste suomalaisille korkeakouluille. Se vaatii korkeakouluja tekemään digitaaliset palvelut saavutettaviksi sekä valvomaan saavutettavuuden toteutumista. Saavutettavuus digitaalisessa ympäristössä ei tarkoita pelkästään teknologisia ratkaisuja vaan myös sisältöä, pedagogisia ratkaisuja ja viestintää. Siten direktiivi tulee vaikuttamaan korkeakoulujen koko henkilökunnan toimintaan – myös sinun.

Tutustu saavutettavuutta tukeviin vinkkeihin!