Webinaareja saavutettavuusaiheista

DigiCampus-hankkeen Esteettömyys ja saavutettavuus -osahanke tukee korkeakoulujen henkilökuntaa saavutettavuuden toteuttamisessa. Tarjoamme saavutettavuusaiheisen webinaarisarjan ajankohtaisista teemoista. Kevään 2020 aikataulu täydentyy lähiaikoina.

Tule mukaan kehittämään osaamistasi!

Ohjeet webinaariin osallistumiseen.

Webinaarit kevät 2020

4.3. klo 10-11-Excel-tiedostojen saavutettavuus
Miten saavutettavuuden voi huomioida excel-tiedostoissa? Kirsi Jaakkola HAMKista opastaa saavutettavien excel-tiedostojen tuottamiseen.

Huom! pvm muutettu: 4.5. klo 10-11 Pdf-tiedostojen saavutettavuus
Webinaarissa käydään läpi kuinka pdf-tiedostojen saavutettavuutta voidaan parantaa Acrobat DC -ohjelmalla. Mirlinda Kosova-Alija HAMK

27.4. klo 10-11 Verkkokokousvälineet opetuksessa ja ohjauksessa – pedagogisia ja teknisiä näkökulmia saavutettavuuteen

Webinaarissa perehdytään verkkokokousvälineiden hyödyntämiseen reaaliaikaisessa opetuksessa ja ohjauksessa saavutettavuuden näkökulmasta. Saavutettavuus on sekä pedagogisia toimintatapoja että teknisiä ratkaisuja. Webinaari tarjoaa opettajille käytännön vinkkejä mm. ennakkovalmisteluihin ja pedagogisiin toimintatapoihin. Merja Laamanen JY, Krister Linnas JY Sanna Uotinen JY, Minna Koskinen JAMK.

12.5. klo 10-11 Video- ja äänitiedostojen saavutettavuus

Laki digitaalisten palveluiden saavutettavuudesta edellyttää, että verkkosivuilla julkaistavilla video- ja äänitiedostoilla on tekstivastine. Tässä webinaarissa käydään läpi tekstityksien vaatimuksia sekä esitellään muutama vaihtoehtoinen tapa tekstitysten tuottamiseen. Minna Koskinen JAMK, Merja Laamanen JY.

19.5. klo 12-13 Saavutettavuuden testaus

Webinaarissa esitellään maksuttomia välineitä verkkosivujen saavutettavuuden testaamiseen. Lisäksi perehdytään toimisto-ohjelmien helppokäyttöisyyden tarkistukseen. Merja Laamanen, JY.

Oppimateriaalien saavutettavuuden oikeudelliset lähtökohdat korkeakouluissa – tallenne
Jonna Kosonen Itä-Suomen yliopistosta avaa saavutettavuuslain tulkintaa korkeakouluissa oppimateriaalien osalta. Missä tilanteissa lakia sovelletaan, mihin tilanteisiin se ei koske? Mitä tarkoittaa rajattu ryhmä ja tilapäinen käyttö? Mitä saavutettavuusvaatimukset ovat? Esitys on poikkeuksellisesti tallenne.

 

Webinaaritallenteet

Saavutettavuuskriteeristö korkeakouluille – info

Miten mahdollistetaan monenlaisten oppijoiden sekä erilaisissa elämäntilanteissa elävien opiskelijoiden osallisuus ja yhdenvertainen mahdollisuus opiskella korkeakoulussa? OHO! –hankkeessa kehitetty saavutettavuuskriteeristö on korkeakoulujen saavutettavuuden ja esteettömyyden kehittämistä sekä arviointia varten laadittu työkalu. Webinaareissa saat lisätietoa saavutettavuuskriteereiden sisällöstä ja niiden käytöstä. OHO!-hanke,  Seija Eskola ja Anneli Muuronen, JAMK

Saavutettavuusseloste

Mitä saavutettavuusseloste sisältää ja miten se laaditaan? Merja Laamanen, JYU ja Minna Koskinen, JAMK

Word- ja PowerPoint-tiedostojen saavutettavuus (kesto noin 1 h)

Webinaarissa käydään läpi keskeisimmät Word- ja PowerPoint-tiedostojen saavutettavuutta edistävät tekijät. Mirlinda Kosova-Alija, HAMK. Webinaarin esitys pdf-muodossa

Tekstisisällön saavutettavuus (kesto noin 44min)

Sisällön ymmärrettävyys on saavutettavuuden näkökulmasta erittäin tärkeää. Millaista on saavutettava tekstisisältö? Miten tekstin saavutettavuutta parannetaan?
Lotta Linko, HAMK. Webinaarin esitys pdf-muodossa

 

Tutustu myös viikon vinkkeihin!